Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011

The Wedding Series, Part 2: Ο προϋπολογισμός.

Μετά την εμπέδωση της γαμήλιας θεωρίας, καθίσαμε με την Λίνα τις προάλλες και βάλαμε κάτω τα έξοδα του γάμου, ή τουλάχιστον, όσα εμείς προβλέπουμε ότι θα ξοδέψουμε. Βλέπεις, άλλο πράγμα να τα λες όλα στον αέρα, και άλλο πράγμα να τα βλέπεις όλα γραμμένα και συγκεντρωμένα. Παραδόξως, το ποσό που βγήκε στο τέλος ήταν περίπου όσο υπολογίζαμε. Φυσικά, βγάλαμε δυο βερσιόν του προϋπολογισμού, μια νορμάλ και μια φθηνότερη, και πιστεύουμε ότι τελικά θα παίξουμε κάπου εκεί μέσα.

Για την οικονομία της συζήτησης, να προσθέσω απλά ότι έχουμε καταλήξει (=εμείς και οι γονείς μας) σε θρησκευτικό, ανοιχτό γάμο (για πολλούς και διάφορους λόγους) και αυτό απλά το λέω για να προλάβω όσους, με καλή ή κακή πρόθεση, θέλουν να συμβουλεύσουν "κλειστό γάμο ρε, με 5-10 φίλους", "πολιτικό γάμο ρε, με μια μικρή δεξίωση σε μια ταβέρνα", κτλ. Μην αγχώνεστε, τα έχουμε σκεφτεί και εμείς όλα τα ενδεχόμενα, και τα έχουμε συζητήσει διεξοδικά με τους γονείς μας, πριν από σας, για μας :)

Πάμε λοιπόν, να επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στο καυτό ερώτημα: Πόσο μπορεί να κοστίζει ένας γάμος;

(Όλα τα ποσά αφορούν γάμο σε μικρή επαρχιακή πόλη, αυτό για όσους πέσουν πάνω σε αυτό το κείμενο από το Google)

1) Η εκκλησία.
Πρόσφατα γίναμε κουμπάροι και, αν δεν κάνουμε λάθος το κόστος της ήταν περίπου 100€. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε ότι ο παπάς είναι συγγενής, δεν πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσει αυτό το ποσό.

2) Το κέντρο.
Στην περιοχή μας τα κέντρα κυμαίνονται γύρω στα 20-23€ το άτομο, οπότε με τους 500-600 καλεσμένους που υπολογίζουμε ότι θα έρθουν, μιλάμε για ένα εύρος από 11 μέχρι 14 χιλιάρικα.

3) Βίντεο-Φωτογραφία.
Έχουμε ήδη κάνει συζητήσεις με βιντεάδες και φωτογράφους, και είναι οι επαγγελματίες εκείνοι που θέλουμε να κάνουν καλή δουλειά, στο κάτω κάτω αν κάτι μείνει στον χρόνο, αυτό θα είναι η δουλειά τους. Μιλάμε για φωτορεπορτάζ, θέλουμε να πιαστούν "στιγμές" και όχι στημένες πόζες. Θέλουμε όλο το υλικό, καθώς επίσης και διάφορα παράπλευρα προϊόντα (βίντεοκλιπ και φώτοκλιπ κυρίως, τα άλμπουμ δεν μας πολυενδιαφέρουν) και ευελπιστούμε ότι θα βρούμε αυτό που θέλουμε και ότι θα μείνουμε μέσα στο εύρος των 2.300€ με 2.700€ που υπολογίζουμε.

4) Κομμώτρια-Μακιγιάζ για τη νύφη τα υπολογίζουμε περίπου στα 500€.

5) Όργανα.
Δεν είμαστε σίγουροι αν τα μαγαζιά που θα επισκεφτούμε περιλαμβάνουν τα όργανα στην τιμή, αλλά επειδή θεωρούμε καλό να πάρουμε το χειρότερο σενάριο ως δεδομένο (ότι δεν θα τα περιλαμβάνουν δηλαδή), υπολογίζουμε περίπου 3.000€ με 3.500€ για τα όργανα.

6) Το ντύσιμο της νύφης.
Μιλάμε κυρίως για ράψιμο, μαζί με τα παπούτσια και τα λοιπά ψιψόνια, από 1500€ μέχρι 2000€.

7) Το ντύσιμο του γαμπρού.
Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά, κοστούμι-πουκάμισο-παπούτσι, το υπολογίζουμε περίπου στα 600€ με 900€ (εννοείται ότι δεν έχω σκοπό να πω ότι είναι γαμπριάτικο).

8) Μπομπονιέρες.
Αντί να πάμε στους κλέφτες που υπάρχουν στην αγορά, θα ψάξουμε τρόπους και πρώτες ύλες ώστε να φτιάξουμε τις μπομπονιέρες μας με τα χεράκια μας. Υπολογίζουμε να κάνουμε περίπου 1000 μπομπονιέρες και δεν πιστεύουμε ότι το κόστος θα βγει πάνω από 700€ (και κάτω από 300€, προφανώς) :)

9) Κουφέτα.
Αυθαίρετα, με υπολογισμένη τιμή το 12€ ανά κιλό, μιλάμε για περίπου 300€ στο τέλος.

10) Τούρτα.
Εδώ έχουμε πλήρη άγνοια για τις τιμές, οπότε αυθαίρετα βάλαμε ένα χιλιάρικο στην σούμα.

11) Προσκλητήρια.
Και εδώ ισχύει το ίδιο με τις μπομπονιέρες. Σιγά να μην δώσουμε 1,5 ή 2€ ανά προσκλητήριο, ενώ μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, και να έχει και το προσωπικό μας στυλ. Υπολογίζουμε περίπου 300€ (μαζί με τους φάκελους).

12) Στέφανα.
Σε πολύ πρόσφατο γάμο αγαπημένων μας ανθρώπων (τους οποίους και παντρέψαμε) κόστισαν 180€, και μιλάμε για ασήμι και φτιαγμένα από τεχνίτη. Αν πάλι πάμε στα ψεύτικα στέφανα, θα τα πάρουμε από το ίντερνετ. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε ένα εύρος 50€ με 200€.

13) Βέρες.
Εδώ υπολογίζουμε ένα 500€ :)

14) Δίσκος-Ποτήρι-Καράφα για την εκκλησία. Μιλάμε για τα αντικείμενα με το λιγότερο value/price. 100€ και πολλά είναι, για μια χρήση είναι στο κάτω-κάτω.

15) Λαμπάδες για την εκκλησία.
Άλλα δυο αντικείμενα με χαμηλο value/price. 200€ και πολλά είναι.

16) Διακόσμηση εκκλησίας (σχεδόν ανύπαρκτη), κέντρου και αυτοκινήτου.
Όλα χειροποίητα, και αυτήν την στιγμή που μιλάμε θα εκπλαγούμε αν ξεπεράσουμε τα 800€ κόστος. (και πάλι, με πρώτες ύλες αγορασμένες από εμάς και εμπρός καλά μας χεράκια, εννοείται)

17) Ανθοδέσμη.
Δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε την μαλακία να πούμε ότι πρόκειται για γάμο, οπότε νομίζω ότι τα 20-30€ που υπολογίζουμε δεν είναι άσχημα :)

18) Ξενοδοχεία για τους κοντινούς συγγενείς και φίλους που θα έρθουν από μακριά.
Εδώ έχουμε ένα θέμα, γιατί δεν ξέρουμε ακριβώς τι τιμή θα πάρουμε, αλλά πιστεύουμε ότι θα είμαστε μεταξύ 1000€ και 1500€.

19) Ευχαριστήριες Κάρτες-Εκτυπώσεις φωτογραφιών-Ταχυδρομεία
Εδώ αυτά τα υπολογίζουμε γύρω στο 600€.

20) Πουρμπουάρ που ίσως χρειαστεί να δώσουμε, γύρω στο 400€.

21) Διάφορα άλλα έξοδα, περίπου στο χιλιάρικο.

Όλα αυτά, μας κάνουν από περίπου 26.500€ μέχρι 31.500€.

Αν έχετε οποιαδήποτε ένσταση ή παρατήρηση ή εμπειρία που θέλετε να μοιραστείτε, όσον αφορά το ύψος των εξόδων, πολύ θα ήθελα να διαβάσω μια εμπεριστατωμένη γνώμη :) Επίσης, αν πιστεύει κανείς ότι έχουμε ξεχάσει κάτι βασικό, θα ήθελα να μας το πει, γιατί στίβουμε το κεφάλι μας και δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάτι άλλο :)

44 σχολίασαν...:

Τουρνέ στα νησιά είπε...

αρκετά καλά θα σας βγει, αν σκεφτεί κανείς ότι θα έχετε τόσα άτομα, απλά να ξέρεις ότι σχεδόν πάντα σου βγαίνει παραπάνω από ότι έχεις υπολογίσει όποτε έχε ένα 10-20% παραπάνω στο μυαλό σου για να είσαι μέσα.

Ανώνυμος είπε...

μια μέρα πριν τον γάμο θα κάνετε τίποτα; εκείνα τα έξοδα θα γίνουν από τους γονείς σας;

princess είπε...

Κραταω μια επιφυλαξη για την ανθοδεσμη, μη βρεθει η Λινα να κραταει αγκαλια καμμια κουμουτσα με λουλουδια (τις νυφικες τις κανουνε πιο ντελικατες). Και το νυφικο μου κανει οικονομικο, αλλα μιλας για μικρη πολη, οποτε σιγουρα καποια πραγματα αλλαζουν (εδω οι μοδιστρες τον εχουνε ψηλα τον αμανε! Η μαμα μου επαιρνε για χειροποιητο νυφικο τουλαχιστον δυο χιλιαρικα πριν δεκα χρονια!)
Η ωρα καλη να πω εγω, και να θυμαστε να ξοδεψετε περισσοτερα σε αυτα που χουνε για σας αξια...
Και να γελασετε πολυ!

Ανώνυμος είπε...

γιατι δεν πάτε στο μην το πεις στη νυφη; θα το κάνετε τζαμπα και θα το δουν και οι συγγενεις που δεν θα μπορεσουν να ερθουν. ;)

ria είπε...

φίλε σουρωτήρι, τα στέφανα θα τα βάλεις μια φορά και μετά στο συρτάρι. πάρε για στέφανα μαργαριτάρια και το ένα να είναι λίγο πιο μεγάλο. μετά την εκκλησία, το πας σε έναν χρυσοχόο και με ένα ώραίο κουμπωμα, η νύφη θα έχει ένα καταπληκτικό κολιέ με δυο σειρές μαργαριτάρια που θα είναι και από το γάμο της.

δε στοιχίζει πάνω από 500 ευρώ.

η ώρα η καλη.

Sourotiri είπε...

Τουρνέ στα νησιά, το έχουμε υπόψιν μας αυτό, αλλά ελπίζουμε ότι κοβοντας και ράβοντας, θα τα βγάλουμε πέρα!

Ανώνυμε (1), όχι, μια μέρα πριν τον γάμο δεν θα κάνουμε τίποτα. Το τι θα πληρώσουμε εμείς και τι οι γονείς είναι λίγο συγκεχυμένο ακόμη.

Princess, η ανθοδέσμη είναι πραγματικά από τα πιο πεταμένα λεφτά που μπορεί κανείς να δώσει σε έναν γάμο. Ευχαριστώ πάντως για την παρατήρηση σου, θα το προσέξουμε :) Όσο για το νυφικό, δηλαδή η μάνα σου έραβε νυφικά; Καλά, έχω ακούσει και για πιο τρελά ποσά :) Ευχαριστούμε για τις ευχές :)

Ανώνυμε (2), έχει αποριφθεί αυτή η εναλλακτική :Ρ

Ρία, η νύφη δεν είναι και πολύ των κοσμημάτων, οπότε ακόμη και τα 200€ μας φαίνονται υπέρ-αρκετά. Πάντως θα κρατήσω την ιδέα σου για να την μεταφέρω σε καμιά φίλη για το μέλλον :)

teleytaios είπε...

Άμα μένετε κοντά στη Λαμία να σας κάνουμε δώρο το βάψιμο της νύφης ρε παιδιά, καθόσον η σύζυγος είναι επαγγελματίας αισθητικός και κάνει αυτή τη δουλειά χρόνια.

Τα έξοδα νορμάλ ακούγονται, με μια ένσταση για την ανθοδέσμη...

Αλλά να θυμάστε πάντα ότι οι προετοιμασίες για το γάμο είναι δύσκολες και πολλές φορές τα ζευγάρια τσακώνονται. Όχι δε συνέβη σε μένα, αλλά έχω εμπειρία από πολλούς συγγενείς και φίλους. Αν θες να με ακούσεις, άστε απέξω τους γονείς κι αποφασίστε μόνοι σας.

Με το καλό όποτε το αποφασίσετε.

Ανώνυμος είπε...

Loipon an thes deite auti ti kopela pou exei blogaki, den tin ksero, alla maresoun auta pou blepo, leo na tin xrisimopoiiso tou xronou gia ta bday ton baftistirion mou, na paro mia apopsi kai times...
http://zakharoplastio.blogspot.com/

Episis prin parete kai ftiaksete prosklitiria deite mipos ta kanete se kapoio charity. Mia fili mou ekane ta prosklitiria tis gia ti mpempa tis sto sindromo down, kai einai mia glika. Eixe xamilo budget kai ta lefta itan sigoura gia kalo skopo :)

to nifiko i koliti/koumpara mou to brike 1800euro ena fobero apo glifada kai firma - enoikiasi - opote an thes sou leo kai an einai na kanete mia bolta stin proteuousa. Alla i kopela exei kormara kai itan gamati mesa sto forema :)

Lonely

Χρήστος είπε...

Αρκετά ενδιαφέρον ποστ.

ήθελα να κάνω μια παρατήρηση επί του πρακτέου:

Δεν θα ήταν καλύτερα να αναλάβει την φωτογραφική κάλυψη του γάμου και του γλεντιού ένας φίλος σου που να έχει μεράκι την φωτογραφία;
Και στην τελική θα μπορούσες να του δώσεις και κάποιο χαρτζιλίκι.

Το λεω απλώς επειδή μου φαίνονται υπερβολικά πολλά τα 2300-2700€!

Καλύτερα πάρτε μια επαγγελματική μηχανή για να εξοπλίσετε τον φίλο φωτογράφο! :)

Σας εύχομαι τα καλύτερα!

premarii είπε...

αν μενετε κοντα στην πρεβεζα δωρο το μακιγιαζ!!για φωτο παρα πολλα ειπες,επισης καποια τα πληρωνουν οι κουμπαροι!συμβουλη..μην τρελαινεστε..οσο πιο απλα τοσο πιο καλα..καντε το γαμο για εσας κ οχι για τους αλλους..παθουσα..

Sourotiri είπε...

teleytaie, σε ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά σου για το μακιγιάζ, αλλά δεν είμαστε κοντά στην Λαμία :) Όσον αφορά τους τσακωμούς που λες, τι να πω, το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον :) Αν και, για να είμαι ειλικρινής, οι γονείς και των 2 είναι αρκετά συνεννοήσιμοι και εμείς σαν ζευγάρι έχουμε παρόμοια "θέλω". Ίδωμεν...

Lonely, δεν είχαμε σκεφτεί αυτό που λες για τα προσκλητήρια, θα συζητηθεί όμως, δεν είναι άσχημη ιδέα :) Όσο για την βόλτα στην Αθήνα για νυφικό, ελπίζω να βρούμε στην κοντινότερη Θεσσαλονίκη κάτι καλό και να μην χρειαστεί :)

Χρήστο, να διευκρινίσω ότι το κόστος που έγραψα αφορά 2 βιντεάδες και 2 φωτογράφους. Πίστεψε με, δεν βρίσκεις με λιγότερα. Αλλά τουλάχιστον, έχουμε βρει ανθρώπους που μάλλον θα παίξουν με τους δικούς μας όρους. Όσον αφορά τον φίλο, αν εγώ ήμουν ο φίλος, δεν θα δεχόμουν μια τέτοια πρόταση, μπορεί να γίνουν πολλές μαλακίες και από τις 2 μεριές, ελπίζω να καταλαβαίνεις.

premarii, ωωω, και δεύτερη πρόταση για μακιγιάζ από την μακρινή Πρέβεζα!!! :))) (Σε ευχαριστούμε και εσένα για την προσφορά, αλλά είμαστε αρκετά μακριά, ρώτα και τον Χόπκινς :)))) Όσον αφορά την φώτο, δες το παραπάνω σχόλιο. Τα έξοδα των κουμπάρων θέλουμε να τα κρατήσουμε χαμηλά, αλλά όπως και να'χει, ο προϋπολογισμός αυτός είναι συνολικός :) Παθούσα, ε; Πολύ θα ήθελα να μάθω τι δεν πήγε όπως το ήθελες ή αν έγινε κάτι αξιοπερίεργο στον δικό σου γάμο. Α, και καλως ήρθες στο μπλογκ μου :)


(Κανένας με κανένα κέντρο διασκέδασης να μας το δώσει τζάμπα δεν υπάρχει ρε; Χαχαχαχαχαχαχα)

yvris είπε...

Proswpika den exw kentro, kai na eixa eimai ligo makria.. Alla gia ta "organa" pou les, den kserw ti styl tha exete (fantazomai paradosiaka?) pantws me tin mpanta mou pou eixame paiksei se merikous gamous eixame parei to maximum 1500 oli i mpanta (mazi me ton ixolipti), enw o dj nomizw 300-500. (emeis paizame kseni mousiki, den kserw an oi paradosiakes orxistres pairnoun parapanw). Episis gia tin tourta kai to makigiaz/xtenisma, einai anagki na to peite oti tha einai gia gamo? tha mou peis tosa lefta tha dwsete, apo kei tha kopsete, alla proswpika ta thewrw ligo petamena. se kathe periptwsi i wra i kali! aa kai sorry gia ta greeklish :)

premarii είπε...

στον δικο μου γαμο εκανα πολυ λιγα πραγματα που γουσταρα πραγματικα..κλαρινα δεν ηθελα κλαρινα ειχα..κοσμο που δεν ηξερα καθολου ειχα..απλο γαμο ηθελα κ δεν ειχα..anyway...τωρα θα τα εκανα ολα τοσο διαφορετικα...για αυτο σου ειπα...χαλαρωστε κ απολαυστε το εξαλλου μια μερα μονο ειναι απο την ζωη σας..

provato είπε...

καλά να πάθεις που μου την πήρες μέσα από τα χέρια, από το άλταρ μου την έκλεψες!

να πληρώσεις κύριος, να πληρώσεις

Lina είπε...

αχ το αλταρ λεει! δεν μπορω!!! θελω να ρθεις και να πεισ "εχω αντιρρηση" στο γαμο μου =Ρ

Marina είπε...

1) Η ανθοδέσμη θέλει προσοχή. Οι νυφιάτικες είναι ίσως πιο ακριβές όμως χρειάζεται να μοιάζουν "νυφιατικες" τα άνθη να είναι πρός τα κάτω όχι όρθια σαν αγκινάρες. Επίσης τα χρώματα είναι σημαντικά..κόκκινα, πράσινα, κίτρινα δεν είναι για γάμους.
2) Δεν ανέφερες τα πάρτυ πρίν απο το γάμο. Οι φίλοι σου θα πάτε μαζί κάπου; Οι φίλες της Λίνας θα βγούν μαζί της έξω; Παραμονή του γάμου συνηθίζεται να στολίζουν κρεββάτια, να μαζεύονται οι συγγενείς στα σπίτια.. Κόστος.
3) ΠΡΟΣΟΧΗ μεγάλη που θα βάλετε ποιόν στα τραπέζια της δεξίωσης. Στο δικό μου γάμο σκοτωθήκανε στις μπουνιές 2 συγγενείς γιατί τους έβαλα μαζί και ήταν τσακωμένοι..και δεν το ήξερα..Γίναμε θέαμα.
Εννοείτε ότι θα καλέσετε και το παπά στη δεξίωση.
3) Κύττα το θέμα μπομπονιέρες. Αν έχεις 500 καλεσμένους μέτρα ΠΟΣΕΣ μέρες και πόσα άτομα θα δουλευέτε για να τις ετοιμάσετε. Το έκανα αυτό στο πρώτο μου γάμο (μπομπονιέρες με τούλι) και μας βγήκε το λάδι για 140 καλεσμένους.Ωσπου να τις δέσουμε..τις πατηκώσαμε, κορδέλλες τις ξανασιδερώσαμε..
4) Αναρωτιέμαι για το νυφικό. Είναι βέβαια θέμα της νύφης όμως είναι απαραίτητο να το ράψει καινούργιο; Εφάπαξ θα το βάλει, μετά θα το φάει το μπαούλο.
5) Τη φωτογράφιση δε μπορεί να την αναλάβει κάποιος φίλος σας εφόσον θέλεις μη στημένες φωτογραφίες και ενδιαφέρεσαι για άλμπουμς;

Marina είπε...

ξέχασα! Τη τούρτα θα τη κανονίσετε με αυτούς που θα σας ετοιμάσουν το φαγητό για τη δεξίωση. Καλόν είναι να το δείτε το θέμα απο τώρα, ιδιαίτερα αν βάλετε φρέσκα λουλούδια επάνω, χρειάζεται να το συζητήσετε με τον ανθοπώλη που θα στολίσει και την εκκλησία.

Τα στέφανα θα μπορούσαν να είναι ασημένια, ώστε αργότερα να τα κάνετε κάποιο κόσμημα ή χάρτινα (όπως έκανε μία φίλη που τα έφτιαξε απο το Ιντερνετ)

Lina είπε...

μαρινακι αυτο το "το κιτρινο δεν ειναι για γαμο" εμενα προσωπικα δε μου λεει τιποτα. Αν το χρωμα μ αρεσει, δεν πα να "κανει" και να "μην κανει"; ;)

Ex Estrella είπε...

Αλήθεια λες? 500 άτομα? Και εγώ που σήμερα έλεγα να ανεβάσω ανάρτηση με τα δικά μου υπολογιστικά για τον δικό μας γάμο...πέφτω πάνω στο δικό σου....πολύς κόσμος, εγώ κόβω-ράβω, δεν θέλω να δώσω τόσα πολλά. Μάλλον αν διαβάσεις όταν θα γράψω για αυτό θα πάθεις πλάκα με το πόσα λεφτά θέλω να χαλάσω. Χιχι...Άντε η ώρα η καλή.

Sourotiri είπε...

yvris, δεν ξέρουμε αν η τιμή των οργάνων είναι μέσα στην τιμή του κέντρου, οπότε αυτό είναι ένα θέμα προς διερεύνηση. Τα 1500€ βέβαια μου φαίνονται λίγα, τι να σου πω... Όσον αφορά την τούρτα, είναι λίγο δύσκολο να πας να πάρεις 25 κιλά τούρτα, δεν είναι χαζοί οι ζαχαροπλάστες :) Για το μακιγιάζ και το χτένισμα, συμφωνώ ότι μπορείς να το κρύψεις πάντως, αλλά ρισκάρεις να σου βγει αποτέλεσμα που να μην σου αρέσει (στην άλλη περίπτωση κάνεις και κάποιες πρόβες).

premarii, τι να πω, σε συμπονώ :)

πρόβατε, χαχαχαχαχαχα :) Φιλιά πολλά ρε :)

Μαρίνα,

1) Δεν νομίζω και εγώ ότι υπάρχει χρώμα που "δεν είναι για γάμους". Όσον αφορά την ανθοδέσμη, ε εντάξει, ας μην είναι και τέλεια, αν είναι να γλιτώσουμε 250€ για το τίποτα :)
2) Της προηγούμενης μέρας τα κόστη θα προσπαθήσουμε να τα μειώσουμε, αν γίνεται και στο μηδέν. Μπάτσελορ ίσως γίνει, αλλά καιρό πριν.
3) Ω ναι, έχεις τόσο δίκιο!!!
ξανά 3) Σωστό και αυτό :)
4) Οι τιμές δεν διαφέρουν και πολύ, μην σου πω ότι πολλά ραμένα είναι και φθηνότερα, άσε που μπορείς να το ράψεις και με μια απλή μετατροπή να γίνει ένα απλό φόρεμα...
5) Όπως είπα και πιο πάνω, αν ήμουν στην θέση του φίλου που θα δεχόταν την πρόταση, δεν θα την αποδεχόμουν. Μπορούν να γίνουν πάρα πολλές μαλακίες και είναι το τελευταίο που θέλουμε. Αν κάποιος φίλος θέλει να φωτογραφίσει, είναι ελεύθερος να το κάνει, φυσικά :)

Επίσης: Και αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο χρήζει διερεύνησης (για την τούρτα μιλάω). Και επίσης, δεν θα υπάρχει ανθοπώλης που θα στολίσει την εκκλησία :) Για τα στέφανα, αυτό που λες είναι μέσα στις εναλλακτικές μας :)

Ex Estrella, ανυπομονώ να διαβάσω το ποστ σου :) Η ώρα η καλή και για σένα!!!

Litanie des Saints είπε...

Για μπομπονιέρες/προσκλητήρια, μπορείτε να τσεκάρετε το και eimaimama.gr. Η κοπέλα που το έχει διαφημίζει κατά καιρούς διάφορες κοπέλες, μαμάδες συνήθως, που φτιάχνουν διάφορα για γάμους και βαφτίσια. Ορισμένα είναι εκπληκτικά - από τιμές δεν ξέρω βέβαια, αλλά δεδομένου ότι οι περισσότερες δουλεύουν από το σπίτι, πρέπει να είναι αρκετά λογικές οι τιμές.
Η ώρα η καλή!

Ανώνυμος είπε...

συγνωμη,αλλα ειναι τομονο θεμα που δεν εχω εμπειρεια.;) να πανε ολα καλα

yvris είπε...

aa gia tin anthodesmi parempiptontws oi goneis mou otan pantreytikan tin ksexasan teleiws (i den eixan lefta, ti na sou pw twra). To apotelesma itan oti sto dromo pros tin ekklisia i mama mou k o pappous mou stamatisan stin akri tou dromou kai ekopsan louloudia apo mia neratzia (itan i epoxi tous). Ektos tou oti vgike ekpliktiko apotelesma aisthitika me ta aspra louloudakia k ta prasina fylla (an imoun twra athina tha sou estelna mail me foto tou gamou tous gia na deis) exoun kai to allo twra oti kathe anoiksi pou anthizoun oi neratzies thymountai to gamo tous. De lew swnei kai nte na kourepsete ki eseis dentraki alla to point mou einai oti symfwnw me ayta pou lete ws pros tis anthodesmes gia gamo/gia mi gamo klp, poios dinei dekara stin teliki! na sas aresei ki o,ti na nai!

evi είπε...

ξερετε, τουλαχιστον στη βορεια ελλαδα, ο κουμπαρος αναλαμβανει καποια απο τα εξοδα, οπως εκκλησια, στολισμος, στεφανα, δισκος - ποτηρι - καραφα, λαμπαδες, καποιες απο τις μπομπονιερες. βεβαια δεν ειναι υποχρεωτικα να τα αναλαβει ολα αυτα αλλα το μινιμουμ απ'όσο ξερω ειναι η εκκλησια, τα στεφανα, λαμπαδες, δισκος - ποτηρι - καραφα.

το εχετε συζητησει με τους κουμπαρους?

νομιζω στους φωτογραφους με αυτα που ζητατε με το πολυ 2000 θα βρειτε απο τους καλυτερους.

επισης, θα εχετε μονο την ορχηστρα ολο το βραδυ? αν οχι πρεπει να υπολογισετε κ τον dj εκτος αν ειναι μεσα στην τιμη για το κεντρο.


με το καλο οι ετοιμασιες παιδια!

evi είπε...

ααα κ ξεχασα να προσθεσω, τα εξοδα του γαμου ερχονται στα ισα με αυτα που θα πaρετε απο τα δωρα, χρηματα κτλπ των καλεσμενων. απο φιλους που παντρευτηκαν τα τελευταια χρονια κανενα δεν ακουσα να μπηκε μεσα οικονομικα :P.

Sourotiri είπε...

Litanie Des Saints, σημειώθηκε ;)

ζουρι, δεν πειράζει, εσύ είσαι πιο έμπειρος στα ταξίδια ;)

yvris, ωραία η ιστοριούλα σου :)

Evi, δεν έχουμε σκοπό να επιβαρύνουμε πολύ τους κουμπάρους, και το "μινιμουμ" που λες δεν του δίνουμε και ιδιαίτερη σημασία. Θεωρώ πολύ χαζό αυτό που γίνεται, να τιμας τον άλλο με το κουμπαριό και να πρέπει να σου δώσει και 700-1000€ από πάνω... Δεν έχουμε συζητήσει ακόμη το οικονομικό με τους κουμπάρους, αλλά δεν νομίζω και να διαφωνούν με την οπτική μας :)

Οι τιμές που βρήκαμε για τους φωτογράφους, δυστυχώς είναι πάνω από 2000€, μαζί με το βίντεο οφ κορς.

Όσον αφορά την ορχήστρα, όχι, δεν θα είναι όλο το βράδυ, κάποια στιγμή θα το γυρίσουμε σε ντίσκο πάρτι, τώρα ακόμη δεν ξέρουμε αν θα είναι λίστα ή ντι-τζέι. Θα δούμε, αναλόγως πως θα πάει το οικονομικό.

Και όσον αφορά αυτό για τα δώρα, αυτό πες το στους γονείς :Ρ

yvris είπε...

disco paizame me ti mpanta mou gamoto! krima pou den eimai pia ekei, tha sas kaname kali timi :P

nickpet είπε...

γτο δικό μας γάμο και αντί για μπομπονιέρες, σκεφτήκαμε μα απευθυνθούμε στο "κάνε μια ευχή", όπου με τη βοήθειά τους θα δίναμε σε κάθε καλεσμένο μας από έναν ωραίο πάπυρο που θα έγραφε το σκοπό για τον οποίο διαθέσαμε αυτό κι όχι μια μπομπονιέρα που μετά την πετάς (και την τρως).
Όμως έβγαινε πολύ ακριβά και τελικά καταλήξαμε στο εξής: Αγόρασα 700 κάρτες UNICEF και εκτύπωσα πάνω τους τα λόγια που ήθελα εγώ για την πρόσκληση και τελείωσα!!!!!

*Νινέτα* είπε...

Πόσο καιρό έλειψα!!Με το καλό ρε Σουρ κ όλα να σας βγούν όπως τα έχετε υπολογίσει! Σμουτς

Daniella είπε...

geia sou sourotiri!se diabazw kairo alla proti fora sxoliazw!ki auto giati isws na mporw na bohthisw an pantreuesai konta sth thessaloniki!o arrabwniastikos mou douleuei xronia se poluxoro ekdhlwsewn (einai tragousiths k mousikos)sth thessaloniki alla kaluptei me thn orxistra tou k glentia gamwn ektos!exeis th dunatothta na prosarmoseis to kostos opws esu thes analoga me to posa atoma thes orxistra ktl!an se endiaferei na pareis mia gnwmh meta xaras na sou dwsw tropous epikoinwnias mazi tou!
h wra h kalh!

Sourotiri είπε...

nickpet, ωραία η ιδέα για τις κάρτες, αν και προσανατολιζόμαστε σε κάτι εντελώς διαφορετικής αισθητικής και πολύ φθηνής τιμής :)

Νινέτα, από ποιο χρονοντούλαπο ξεπήδησες εσύ ρε; Γουέλκαμ μπακ :)

Daniella, είναι λίγο νωρίς ακόμη για να δούμε συγκεκριμένα πράγματα για τις ορχήστρες, αλλά σε ευχαριστώ πολύ για την προσφορά σου :) Αν χρειαστώ κάτι, θα σου πω :)

sunnefoula είπε...

καταρχήν η ώρα η καλή!
κάθε ζευγάρι σκέφτεται και σχεδιάζει τα πράγματα όπως τα θέλει.
Απλά ήθελα να σας πω ότι κυκλοφορούν κάτι τέλεια κουφέτα με γεύσεις (αν δεν είστε του παραδοσιακού) και ότι μια πολύ γεμάτη μπομπονιέρα (κλασσική χειροποίητη με τούλι και κορδέλα) είναι πολύ πιο ευπρόσδεκτη από μια έτοιμη με 2 κουφέτα και ακόμα ένα τζαντζαλάκι που δεν έχεις που να το βάλεις :Ρ (εκτός κι αν είσαι η Αθηνά ωνάση οπότε θα μοιράζεις βώλους χρυσού).

Μαρτυρικά και ρύζι??
(μπορεί να μου διέφυγαν...)

αντωνης είπε...

Και μετα σου λεει κριση...

*Συνηθως το ζευγαρι κανει ενα καλο δωρο στον ή στους κουμπαρους. Δεν το ειδα καπου γραμμενο.

vasvoe είπε...

χα! το ταξίδι του μέλιτος βρε, είναι το πιο σημαντικό μέρος του γάμου :)
τα διαβάζω και μου σηκώνεται η τρίχα με όλα αυτά τα έξοδα.
η ώρα η καλή!

cind_er_ela είπε...

καλησπέρα, και η ώρα η καλή!
Θεωρώ πως έτσι κι αλλιώς ο γάμος σας θα είναι εξαιρετικός αρκεί να είστε χαλαροί και να τον απολαύσετε.

Επειδή όμως ζητάς μια γνώμη, θα σου πω τη δικιά μου με κάθε επιφύλαξη. Παντρεύτηκα στην ΑΘήνα το 2009 και δεν ξέρω αν οι γάμοι στην Αθήνα είναι πιο φθηνοί ή πιο ακριβοί από ότι στην επαρχία. Όμως σε επιμέρους μέρη του πρϋπολογισμού σας, μου φαίνεται πως έχετε πολύ ψηλά ποσά. Θα σας συμβούλευα πριν αρχίσετε να σχεδιάζετε γάμο με τόση προσωπική εργασία να δείτε καλύτερα τα κόστη.
Για παράδειγμα, πήρα προσκλητήριο σε πολύ καλό χαρτί που μου κόστισε 1,10€ το κομμάτι. Αν βρείτε τέτοιες τιμές, ίσως συμφέρει περισσότερο από αγορά χαρτιού, μελανιού και φακέλλων.
Αντίστοιχα είχα παραγγείλει μια πολύ απλή και χαριτωμένη μπουμπουνιέρα πουγκί με 1€ το κομμάτι. Μην ξεχνάς πως την μπομπονιέρα δεν μπορείς να τη φτιάξεις καιρό πριν αν θες να είναι φρέσκια, και είναι ζόρι να έχεις τέτοιο άγχος και κούραση την βδομάδα πριν τον γάμο σου.
Τέλος, θεωρώ -με τα δεδομένα Αθήνας- υπερβολική τη συζήτηση για στολισμό και ανθοδέσμη. Έδωσα 700€ για νυφική ανθοδέσμη, δεύτερη ανθοδέσμη για να πετάξω, στολισμό αυτοκινήτου, λαμπάδες, στολισμό λαμπάδων και δύο μεγάλες ανθοστήλες. Γενικά, αν επιλέξεις λουλούδια εποχής είναι πιο οικονομικός ο στολισμός. Πολλοί πληρώνουν μεγάλα ποσά, επειδή επιλέγουν εξωτικά λουλούδια, ή εκτός εποχής.
Επειδή έχετε χρόνο, θα σας συμβούλευα να κάνετε ένα κόπο να πάρετε προσφορές για όλα από καταστήματα, γιατί ίσως οι τιμές σας εκπλήξουν και δείτε πως σας έρχεται μέσα στον προϋπολογισμό σας να τα παρετε όλα έτοιμα, και θα είναι απείρως πιο ξεκούραστο και με λιγότερο άγχος για εσάς. Ειδικά για προσκλήσεις και μπομπονιέρες μπορείτε να κοιτάξετε και σε γειτονική μεγαλύτερη πόλη, αφού ως γνωστόν ο ανταγωνισμός ρίχνει τις τιμές.
Για την τούρτα, εγώ την είχα από το ctering. Σε γάμο φίλης μου όμως που τις είχαν πάρει απο ζαχαροπλαστείο, πήραν μία τούρτα για κάθε τραπέζι και την κόβαμε εμείς, αντί για ταψί με 25 κιλά τούρτα. Δεν ξέρω κόστος, απλά το λέω σαν ιδέα γιατί εμένα σαν καλεσμένη μου άρεσε.
Τέλος, για τους κουμπάρους, συμφωνώ μαζί σου. Εμείς επιλέξαμε να πάρουμε ό,τι μας άρεσε ανεξαρτήτως τιμής, όμως οι κουμπάροι μας μας εδωσαν λιγότερα χρήματα - το ποσό απλών επιλογών δηλαδή!
Καλή συνέχεια με τς ετοιμασίες σας!!

Sourotiri είπε...

Συννεφούλα, ούτως ή άλλως, θα πάρουμε ξεχωριστά τα κουφέτα από τις μπομπονιέρες, οπότε θα βάλουμε μέσα ό,τι θέλουμε :) Και επίσης... μαρτυρικά;;; Σε γάμο; Για βάφτιση ήξερα ότι χρησιμεύουν...!!! (Το ρύζι η αλήθεια είναι ότι θα τινάξει τον προϋπολογισμό στον αέρα χαχαχα :ΡΡΡ)

Αντώνη, είναι στα "λοιπά έξοδα" ;)

vasvoe, ταξίδι του μέλιτος θα πάμε μάλλον αρκετά αργότερα, και μάλλον θα χρησιμοποιήσουμε κάποια από τα χρήματα των δώρων, για αυτό δεν υπολογίζεται στα έξοδα ;)

Cind_er_ela, το προσκλητήριο θα είναι χειροποίητο όχι μόνο από θέμα κόστους, αλλά και από άποψη αισθητικής ;) Επίσης, όπως είπα και πιο πάνω, θα πάρουμε ξεχωριστά την μπομπονιέρα (με περίπου 30 λεπτά το κομμάτι, ίντερνετ ρουλζ) και ξεχωριστά τα κουφέτα. Και πάλι πιστεύω ότι θα βγει φθηνότερα, αν και εγώ μπομπονιέρα με 1 ευρώ δεν έχω βρει εδώ πέρα!!! Όσον αφορά τον στολισμό με λουλούδια, θεωρώ κάθε ευρώ περιττό, γουατέβερ ;) Για την τούρτα πάλι, σκεφτόμαστε ακόμη και για ατομικά γλυκάκια όπως παστάκια, προφιτερόλ, κτλ, αλλά πρέπει να δούμε πως θα γίνει αυτό. Σε ευχαριστώ πολύ για τον κόπο που έκανες να γράψεις αυτό το μεγάλο σχόλιο ;)

alexliz είπε...

Κοίτα, χιλιάρικο για τούρτα ή αρκετά λιγότερο για cupcakes. Και είναι και κάτι ιδιαίτερο (προς το παρόν˙ οδεύει γοργά προς το να γίνει κάπως κλισέ κι αυτό).

Βέβαια εξαρτάται αν θες να ταΐσεις μπόλικο κόσμο, αν τα θες για βασικό γλυκό (std size) ή για απλό κέρασμα (minis). Αν, αν, αν.

Ρίξε μια ματιά στο site μας (cupcakes.gr, καθώς επίσης και εδώ: http://cupcakesgringreek.blogspot.com/search/label/γαμήλια%20cupcake) και θα δεις.

(το ξέρω, φαίνεται σαν διαφήμιση, αλλά εσύ γράφεις ότι δεν έχεις ιδέα, οπότε είπα να στο γράψω)

Ανώνυμος είπε...

Πως καταντήσαμε ετσι ρε γμτ!
Ουτε να παντρευτει κανεις δε μπορει σε αυτη τη ζωη!
Όλα για το θεαθηναι!

Κριμα! Και δε το λεω για σενα! Αλλά γενικως!

Εγω πχ τοσα λεφτα δεν ειχα για να δωσω, αρα δεν θα παντρευομουν ποτε!

Επισης ηθελα να σου θυμισω πως τα στεφανα καραφα ποτηρια εκκλησιες και λαμπαδες πληρωνει ο κουμπαρος!

Κι εγω παντρεψα ενα ζευγαρι και γι αυτο στο λεω!

Ασε που τωρα στις 9 θα βαφτισω την κορη της κολλητης μου! Εκει να δεις τι εχει να γινει!!!!!

Ανατριχιασα

Μηπως να το ξανασκεφτειτε;

lena είπε...

θα πω κι εγω για την ανθοδεσμη.Ειναι νομιζω απαραιτητο να πειτε οτι ειναι νυφικη και να δειτε τα χρωματα της σε συνδυασμο με το μακιγιαζ.Ισως ακουγεται κουφο,αλλα καλο ειναι να ταιριαζουν.Εγω π.χ. ηθελα κοκκινα τριανταφυλλα,η μακιγιεζ ομως μου εξηγησε οτι μ αυτα θα ταιριαζε κοκκινο κραγιον,κατι που θυμιζει χειμωνα ενω εγω παντρευομουν ανοιξη.Ετσι προτιμησα ροζ τονους σε λουλουδια και κραγιον.Στις φωτο οντως δειχνουν αρμονικα τελικα.Ας το συζητησει η καλη σου με την μακιγιεζ.
Επισης δεν εχεις αναφερει την μπομπονιερα και δωρο κουμπαρου.Συνηθιζεται να παιρνεις κατι κρυσταλλινο(βαζο,καραφα,διακοσμητικο) το οποιο το στολιζουν σε σχετικη συσκευασια με κουφετα και ρυζι και μπαινει πανω στο τραπεζι μαζι με καραφα-ποτηρι γαμου.Περα απο αυτο ομως κανεις κι ενα αλλο δωρο στους κουμπαρους που εννοειται δεν το κουβαλας στην Εκκλησια

F4FUN είπε...

Με το καλό.
Σαν καλεσμένος και "βοηθός διοργάνωσης γάμων & λοιπών εκδηλώσεων" σχετικά με την τούρτα ένα tip και από εμένα: πολλά ζαχαροπλαστεία έχουν ψεύτικες πολυόροφες τούρτες στις οποίες μόνο ένα κομμάτι είναι αληθινό (αυτό που κόβουν η νύφη και ο γαμπρός). Τα γλυκά που θα μοιραστούν στους καλεσμένους, είναι ήδη κομμένα παστάκια, χωρίς να πρέπει να ασχοληθεί η κουζίνα του κέντρου, ή να γίνει λάθος υπολογισμός στο μέγεθος κατά το κόψιμο και να μην σας φτάσουν.

Baltazar είπε...

Η δική μου τούρτα έκανε 100 ευρώ (ήταν ντεμέκ,ασφαλέστερη επιλογή, και είχα γλυκά εξτρά στο κέντρο) και οι βέρες μου έκαναν 220 ευρώ νομίζω (οι πιο λεπτές είναι φτηνότερες γιατί έχουν λιγότερο χρυσό, αλλά αν τις θες κουμούτσες τις πληρώνεις αρκετά παραπάνω...)
Δώστε μεγάλη σημασία στον DJ που θα παίξει μουσική...after hours γιατί αν σας ξενερώσει...θα σχολάσει πρόωρα ο γάμος. Και θα πρότεινα να μη βάλεις ερασιτέχνη φωτογράφο αλλά επαγγελματία (ψάξτε το να βρείτε κάποιον που να σας αρέσει η δουλειά του).Οι φωτογραφίες και τα βίντεο είναι αυτά που θα σας μείνουν,δώστε βάση. Η ώρα η καλή!

yvris είπε...

Σουρ έχει περασει τοσος καιρος απο το ποστ και δε γραφεις κιολας πια, οποτε δεν ξερω ποτε και αν θα δεις το σχολιο, απλα επειδη πλησιαζει η δικη μου η ωρα η καλη σιγα σιγα αναρωτιεμαι ποσο μεσα ή εξω πεσατε στο κοστος τελικα..

Sourotiri είπε...

Yvris, συγχώρα με για την καθυστέρηση!!!

Τελικά πέσαμε έξω όσον αφορά το κόστος, αλλά υπέρ μας. Ο γάμος, με τα δεδομένα που αναφέρονται στο κείμενο, κόστισε 20 χιλιάρικα -συν πλην ένα, για να είμαστε 100% μέσα.

Για ό,τι χρειαστείς, στείλε μου email, για να έχεις και σίγουρη την απάντηση :)

(sourotiri παπακι τζιμεηλ τελεια κομ)

Gta Online είπε...

Αν ψαχτείτε λίγο στο ίντερνετ την σήμερον ημέρα θα βρεις και με 5000 να παντρευτής

Κάνε τον γάμο σου κάτω από 5000 ευρώ! 

Υπολογίζοντας τις οικονομικότερες από τις λύσεις που σου προτείναμε μπορείς να κάνεις ένα γάμο 120 ατόμων πληρώνοντας κάτω από 5000 ευρώ! Δες το παρακάτω πίνακα! 

Στολισμός                                                                                  350 
Φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση (εκκλησία)               600
Δεξίωση γάμου σε εστιατόριο                                              1680 
Προσκλητήρια                                                                          174 
Βέρες (ασημένιες)                                                                    168
Παπούτσια                                                                                 150
Μακιγιάζ-χτένισμα                                                                   400
Μανικιουρ-πεντικιουρ                                                              30
γαμπριάτικο κοστούμι                                                            150
Νυφικό-στέφανα-φορέματα παρανύφων- μπομπονιέρες 780
Τούρτα                                                                                         255

Σύνολο: 4,737 ευρώ!