Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012

Περιμένοντας έξω από μια Εθνική Τράπεζα

Τελικά έχει τρελό ενδιαφέρον να παρατηρείς μια μάζα ανθρώπων που δεν έχουν κανένα κοινό μεταξύ τους. Σήμερα λοιπόν, περίμενα έξω από μια Εθνική Τράπεζα για αρκετούτσικη ώρα. Από ό,τι έμαθα, σήμερα πληρώνονταν τα δώρα του Πάσχα στους συνταξιούχους του Δημοσίου και σε συνδυασμό με τις κωλοπόρτες που έχουν οι τράπεζες, που πρέπει να πατάς το κουμπί, να μπαίνεις μέσα, να κλείνει η πόρτα, να πατάς το άλλο κουμπί και μετά να ανοίγεις την δεύτερη πόρτα (πανέξυπνος ο designer), οι ουρές των ανθρώπων που περίμεναν ΕΞΩ από την τράπεζα ήταν εντυπωσιακές.

Τι είδα λοιπόν;

Είδα τον λεφτά επιχειρηματία και το wannabe κακέκτυπο του. Την διαφορά τους την καταλαβαίνεις εύκολα. Ο wannabe λεφτάς θα έχει την εμφάνιση του λεφτά, με το κοστούμι, το γυαλισμένο παπούτσι, το γαμάτο γυαλί ηλίου. Αλλά μπαίνοντας στην τράπεζα, θα τον ακούσεις να μιλάει δυνατόφωνα στο κινητό του για "40-50 ψωροχιλιάρικα που πάει να στείλει στους μαλάκες τους προμηθευτές του". Θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να σε πείσει ότι είναι λεφτάς. Ο πραγματικός λεφτάς από την άλλη, θα μπει στην τράπεζα ήρεμα και ωραία, θα πάει κατευθείαν στον διευθυντή του καταστήματος και θα κάνει την δουλειά του αθόρυβα :)

Είδα ανθρώπους που περίμεναν κάποια χρήματα και τελικά δεν τα είδαν ποτέ, να παίρνουν την απόδειξη με τις τελευταίες κινήσεις του λογαριασμού τους από το ΑΤΜ, να την κοιτάνε, να απογοητεύονται και αμέσως να σηκώνουν το κινητό τους: "Καλά ρε μαλάκα, δεν τα έβαλες ούτε σήμερα τα λεφτά; Τι αύριο ρε πούστη, εδώ και 2 βδομάδες αύριο μου λες". It sucks.

Είδα γύφτους να προσπαθούν να πάρουν την σειρά ανθρώπων που περίμεναν υπομονετικά (και όχι, στην προσπάθεια κάποιου επίδοξου να με πει ρατσιστή, θα πω ότι εγώ σήμερα μόνο γύφτους είδα να προσπαθούν να κλέψουν σειρά, τι να κάνω, να αλλοιώσω αυτά που είδα;), και άλλους παραπέρα, να κοιτάνε αρκετά ύποπτα τις τσάντες των κυριών που περίμεναν...

Είδα συνταξιούχους να περιμένουν με το βιβλιάριο στο χέρι για να πάνε να πάρουν την σύνταξή τους.

Ώπα.

Αλήθεια, οι συνταξιούχοι γιατί δεν βγάζουν μια γαμημένη κάρτα ανάληψης για το ΑΤΜ; Αυτό ακριβώς αναρωτήθηκα και στο Twitter, και πήρα 2 επιχειρήματα που προσπαθούσαν να το εξηγήσουν...

Το πρώτο ήταν ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι δεν τα πάνε καλά με την τεχνολογία και γουστάρουν τον παραδοσιακό τρόπο.

Για ένα λεπτό ρε παιδιά. Ποιος σκατά νοήμων άνθρωπος μπορεί να θεωρήσει το ΑΤΜ... "τεχνολογία";;; Είναι τόσο καινούργια εφεύρεση τα ΑΤΜ; Το πρώτο ΑΤΜ στην Ελλάδα μπήκε το 1981 στην Αθήνα, άντε να πω ότι μπήκε το 1985 στην Θεσσαλονίκη, άντε ότι μπήκε το 1990 στις πρωτεύουσες των νομών της επαρχίας. Μιλάμε για 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ...!!! Και αν δεν μιλάμε για 20 χρόνια, μιλάμε για 15 σίγουρα! Δηλαδή, ο σημερινός συνταξιούχος των 65 ετών, όταν ήταν 45-50, θέλετε να μου πείτε ότι δεν μπορούσε να μάθει να πατάει 2 κουμπάκια για να βγάζει λεφτά; Να το δεχτώ για τους μεγαλύτερους ανθρώπους, αλλά όχι για τους 65άρηδες που βλέπω...

Το δεύτερο ήταν ότι δεν εμπιστεύονται τα ΑΤΜ και για αυτό δεν γουστάρουν να μάθουν πως λειτουργούν.

Ναι, γιατί στα 30 χρόνια που δουλεύουν τα ΑΤΜ είναι καθημερινά τα κρούσματα που σου κλέβει το μηχάνημα λεφτά. Εμένα ας πούμε, αυτά τα μηχανήματα του διαβόλου με έχουν κλέψει ίσα με... μηδέν φορές...

Όχι τίποτα, αλλά απασχολούν και τους υπαλλήλους κατά κύματα, λες και κάνουν κατάληψη στην γαμωτράπεζα. Λες και πρέπει, όταν παίρνουν την σύνταξή τους, να μην μπορεί κανένας άλλος να κάνει την δουλειά του. Ακόμη και η άλλη μαλακία που κάνουν, να παίρνουν μεν λεφτά από το ΑΤΜ αλλά να πηγαίνουν μέσα για ενημέρωση βιβλιαρίου, κέρδος είναι. Φαντάσου ότι έτσι γλιτώνεις 30 δευτερόλεπτα από κάθε συνταξιούχο, στους 1000 συνταξιούχους κέρδισες περίπου 10 εργατοώρες (το υπολόγισα λέμε), που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν με χίλιους δυο τρόπους.

Δεν λέω να πάρουν κωδικούς e-banking και να τσεκάρουν από τον υπολογιστή του εγγονού τους αν μπήκε η σύνταξη και μετά να ψωνίζουν από το eBay κινέζικο iPhone, αλλά ένα ΑΤΜ, πολλοί από αυτούς, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν.

Άει σιχτιρ, συγχύστηκα.

Δεν περιγράφω άλλο.

Και αύριο στην Εθνική θα είμαι :Ρ

11 σχολίασαν...:

gregory, nub είπε...

Δύσκολη η αναμονή, είχα πάει μια φορά στην εφορία (δηλώνω ανήλικος :) ) και μπορώ να πω πως στο τέλος είχα όρεξη να πάω να βαρέσω ενέσεις. Τελικά πολλά είναι τα "κακά" του να είσαι ενήλικας)
On topic: υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι κολλημένοι στις συνήθειές τους και κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν την τεχνολογία :\

mary είπε...

ελα μωρε ντάξει, κρίμα τα γεροντάκια. και καλα οι 60 ρηδες που λες το 80 τοις εκατο βγάζει απο ΑΤΜ τωρα οι μεγαλύτεροι 75 + , δεν μπορούνε και το θεωρώ και φυσιολογικό να μην μπορούνε να βγάλουν.,

Marina είπε...

1) Οι ηλικιωμένοι δεν θυμούνται τους κωδικούς. Τους γράφουν σε ένα χαρτάκι. Τους πέφτει το χαρτάκι/μένει σε άλλη τσέπη/σε άλλο παντελόνι κλπ. Ξεχνάνε να πάρουν μαζί το κωδικό, το κινητό, το χαρτί με το γιατί πήγαν κέντρο σήμερα.
2) Το βιβλιάριο τους δίνει ασφάλεια, νάτα τα λεφτά μου ΤΑ ΒΛΕΠΩ γραμμένα εδώ.
3) Εχουν άπειρο χρόνο, αναλαμβάνουν να κάνουν δουλειές για να γεμίζει η μέρα τους ul

sunnefoula είπε...

Είσαι τυχερός γιατί έχω την απάντηση στο ερώτημά σου :Ρ

Αυτό ακριβώς ρώτησε ένας οικογενειακός φίλος που εργαζόταν στην τράπεζα κάτι συνταξιούχους:
μα καλά, γιατί ταλαιπωρείστε στην ουρά? (και όλες τις άλλες λογικές απορίες που έχουμε όσοι πάμε στην Τράπεζα και δε μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας εξαιτίας αυτού του γεγονότος).

και οι 2 παπούδες του απάντησαν με ένα στόμα μια φωνή:
αααααα κοίτα να δεις!
εκείνη τη μέρα ξυπνάμε στις 5, ετοιμαζόμαστε, και 6 και κάτι ξεκινάμε. 7 παρά έχουμε φτάσει. βρίσκουμε κι άλλους, τα λέμε, παίρνουμε τη σύνταξη, πηγαίνουμε για καναν καφέ άμα τύχει... Και περνάει ευχάριστα η μέρα μας!
(τραβας τα μαλλιά σου ε? κι εγώ... )

spgirl είπε...

Σουρωτηρι μου

Ενα δικιο το εχεις με τα ΑΤΜ.
Αλλα εμενα ο παππους μου και η γιαγια μου ειναι αναλφαβητοι. Καταλαβαινεις οτι δε μπορουν ουτε να διαβασουν. Ισα ισα μπορουν να διαβασουν νουμερα, κι αυτο για να μπορουν σε ενα σουπερμαρκετ να βλεπουν μια τιμη.

Ξερω, σου φαινεται ακραιο ενα γερος 75 χρονων να ειναι αναλφαβητος αλλα ειναι αληθεια. Και πιστεψε με, στην πατριδα μου πολλοι σαν τον παππου μου και την γιαγια μου ειναι αναλφαβητοι. Αρα, πως να χρησιμοποιησουν το ΑΤΜ?

Ανώνυμος είπε...

φοβούνται μην κάνουν κανα λάθος, οι γονείς μου αν και ξέρουν πως να χρησιμοποιούν το ΑΤΜ πάλι πάνε απο το γκισέ.
Οταν ειπα στη μάνα μου να κάνει όλες τις συναλλαγές μέσω ΑΤΜ μου είπε "ασε μην κάνω κανα λάθος", προτιμα να περιμένει με τις ώρες προκειμενου να μην έχει αυτη την ευθυνη της συναλλαγης...

An-Lu είπε...

Το κορυφαιο ειναι οτι οι εν λογω συνταξιουχοι, εχουν και μια ταση να ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ! Γιατι; Ελα μου ντε!

Ανώνυμος είπε...

είναι επίσης πολύ πιθανό κάποιοι να μην βλέπουν να διαβάσουν τι γράφει η οθόνη...εγώ το βρίσκω λυπηρό.

Sourotiri είπε...

gregory, nub: Και που'σαι ακόμη :)

mary, μα κι εγώ για αυτούς μιλάω, όχι για τους πολύ ηλικιωμένους.

Marina, δεν το πιστεύω αυτό για τις ηλικίες για τις οποίες μιλάω. Ούτε το 1), ούτε το 2). Όσο για το 3), ναι, αυτό να το δεχτώ :) Χαχαχα :)

sunnefoula, πεστα χρυσόστομη!!! :)

spgirl, και πάλι, μιλάω για ηλικίες στα 65, δεν είναι όλοι αναλφάβητοι :)

Ανώνυμε, έχει την εντύπωση ότι αν κάνει ο ταμίας λάθος όμως, ότι θα βρει το δίκιο της;

An-Lu, γιατί έχουν να πάνε και στην ΔΕΗ :ΡΡΡ

Ανώνυμε, ξέρεις πολλούς να μην μπορούν να δουν;

An-Lu είπε...

Για τις πάγιες εντολές πληρωμών των ΔΕΚΟ, δεν τους εχει μιλήσει κανείς, ε;!

maria είπε...

ε κοίτα, κ ο πατέρας μου δεν εμπιστευόταν τόσο πολύ τα ΑΤΜ, ούτε κ η μητέρα μου τα εμπιστεύεται.
δε ξέρω γιατί. προτιμούν τους παραδοσιακούς τρόπους. θα συμφωνήσω με αυτό που είπε η Μαρίνα, να τα τα λεφτά μου, τα βλέπω!
πάντως αυτό με την ουρά, όλος ο κόσμος έχει δίκιο. προτείνω να υπάρχει ξεχωριστό γκισέ για τους συνταξιούχους.. αμα πια..